Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Topcon
Favoriet

Isobus: eenvoud en gemak

Isobus is aan het begin van deze eeuw gepresenteerd met een helder doel: de communicatie tussen trekker en werktuig mogelijk maken. Tegenwoordig is isobus niet meer weg te denken uit de landbouw, en toch is niet iedereen zich bewust van het gemak dat het oplevert.

Isobus is aan het begin van deze eeuw gepresenteerd met een helder doel: de communicatie tussen trekker en werktuig mogelijk maken. Tegenwoordig is isobus niet meer weg te denken uit de landbouw, en toch is niet iedereen zich bewust van het gemak dat het oplevert.

Of je nu de kunstmeststrooier of veldspuit pakt, wanneer je de gestandaardiseerde isobus-stekker inplugt, zie je op het universele scherm in de cabine de machine die je hebt aangekoppeld. Topcon is één van de weinige aftermarkt-aanbieders van AEF-gecertificeerde isobus-oplossingen. AEF, dat staat voor Agricultural Industry Electronics Foundation, is een samenwerkingsverband tussen machinefabrikanten en trekkerbouwers. Alle AEF-gecertificeerde machines, trekkers en oplossingen kunnen met elkaar communiceren via isobus.   

Alles op één scherm

Het X30 bedieningsscherm dat Topcon in 2011 introduceerde was al voorzien van isobus. In december 2020 zijn er aan het gamma van Topcon twee nieuwe bedieningsschermen toegevoegd: de XD en XD-Plus consoles. Door de nieuwe generatie software die hierin wordt meegeleverd is het koppelen van de console in de cabine aan onlineoplossingen zoals het Topcon Agriculture Platform (TAP). De nieuwe Horizon 5 software is volledig opgebouwd rond de ISOBUS-standaard waardoor het koppelen met en aansturen van (isobus)werktuigen eenvoudiger is dan ooit tevoren.  Dat betekent dat je met één scherm meerdere machines kan aansturen, bijvoorbeeld variabele afgifte op de tank in de fronthef en sectiecontrole op de zaaimachine met een andere computer in de achterhef van de trekker. Meerdere losse schermen in de cabine zijn hiermee verleden tijd.

Nauwkeurig werken

Met behulp van isobus worden machines nauwkeurig aangestuurd. Dat betekent dat er met een zo laag mogelijke input van bijvoorbeeld kunstmest of zaaigoed, een zo hoog mogelijke opbrengst kan worden gerealiseerd. Al is het alleen maar omdat de zaaimachine op de kopakker op tijd stopt, of juist aangaat met inzetten. Daarnaast geeft isobus de gelegenheid tot het vastleggen en analyseren van gegevens en het in de gaten houden van de werking van de werktuigen.

Is een trekker niet uitgerust met een isobus, dan biedt Topcon de mogelijkheid dat achteraf in te bouwen. Op die manier kan iedereen, ook met een oudere trekker, profiteren van het gemak van isobus.

Gerelateerde artikelen