Favoriet

Bedrijfsnieuws

Valtra gooit het roer om: reorganisatie

Trekkerfabrikant Valtra heeft een groot deel van haar dealercontracten per 31 december 2014 opgezegd. Van de 51 dealers in Nederland blijven er zo’n 25 over. Volgens Roeland Coopman, directeur van Valtra, was het hoog tijd het roer om te gooien. “We hebben te lang stil gezeten.”

“Het lijkt er op dat de meeste dealers de Valtra trekkers er een beetje bij doen”, zegt  Coopman. Hij noemt dat als een van de redenen waarom de  marktpositie van Valtra in Nederland al een tijd niet veranderd is. “We verwachten van de dealers die meegaan een actieve houding als het gaat om commerciële taken en marketing.”

Alle dealers zijn op de hoogte gesteld van de reorganisatie. “Dat waren natuurlijk geen leuke gesprekken. Er zijn dealers die een Valtra hart hebben, maar die slechts 1 of 2 trekkers per jaar verkochten. Dat is niet voldoende.” Daarom is besloten de geografische spreiding van de dealers als een van de criteria in te stellen. “In sommige delen van het land hadden we binnen een straal van 30 km een stuk of zes dealers, dat werkt niet”, licht Coopman toe. De Valtra-directeur is van mening dat een dealer minimaal tien trekkers per jaar kan verkopen. “Dat zou betekenen dat in de toekomst met 25 dealers zo’n 250 trekkers verkocht worden.”

Naast de geografische spreiding heeft Valtra de dealers aan meerdere criteria gemeten. Coopman: “Daarbij kun je denken aan de financiële situatie, relaties en klanttevredenheid.” Volgens de directeur is er vanuit de dealers begrip en draagvlak voor de keuzes die gemaakt zijn en worden. Valtra hoopt met de reorganisatie weer omhoog te kunnen kijken.