Favoriet

Bedrijfsnieuws

Mechanisatiesector ziet omzet dalen

Slecht 17 procent van het aantal vertegenwoordigers in de Europese mechanisatiesector verwacht voor de komende zes maanden een omzetstijging. Dat blijkt uit cijfers van de CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector, die sinds 2008 maandelijks een enquête houdt onder 150 fabrikanten uit de sector in negen landen.

De algehele stemming van de Europese bedrijven is somberder dan vorige maand. In juni vond 31 procent van de 150 respondenten de marktsituatie zeer ongunstig. In juli is dat percentage opgelopen tot 34 procent. Aan de andere kant is het percentage bedrijven dat de situatie zeer gunstig vindt gedaald van 23 procent in juni tot 21 procent deze maand.

Landenspecifiek lijkt Frankrijk, op basis van de CEMA-enquete, enigszins in zwaar weer te zitten. Dat is niet veranderd sinds begin dit jaar. De ongunstige situatie te vergelijken met die in Italië, al lijkt daar een opwaartse beweging te zijn ingezet. Spanje zal waarschijnlijk een lagere groei beleven in de tweede helft van dit jaar. De Britse markt lijkt een sterke pijler in de Europese mechanisatiesector.

Voor het personeel in de sector ziet er goed uit. 80 procent van de respondenten zegt niets te veranderen aan het bestand. 13 procent denkt te krimpen en 7 procent ziet het personeelsbestand groeien. Het tijdelijke personeel kan weer iets rustiger ademhalen dan in de vorige maand; 50 procent onveranderd, 11 procent denkt te groeien en 39 procent denkt tijdelijke personeelsleden niet langer in dienst te houden (vorige maand was dat nog 48 procent).