Favoriet

Bedrijfsnieuws

Maaibord-fabrikant Biso Schrattenecker failliet

Biso Schrattenecker, de Oostenrijkse maaibordenfabrikant heeft faillissement aangevraagd. 340 banen, waarvan 84 in Oostenrijk, staan op de tocht.

Het bedrijf heeft een schuld van ruim 55 miljoen euro, waarvan bijna 38 miljoen bij vijf banken. Het Oostenrijkse familiebedrijf werd in 1878 opgericht en richt zich met name op de fabricage van maaiborden. Daarnaast handelt het in nieuwe en gebruikte landbouwmachines, met name trekkers en maaidorsers. Het bedrijf heeft vestigingen in Roemeniƫ en Slowakije. Daar is ook een van de fabrieken van het bedrijf gevestigd.

Stroeve samenwerking

De oorzaak van het faillissement ligt volgens Oostenrijkse media bij de stroeve samenwerking met maaidorserfabrikant CNH. Biso levert maaiborden aan dit concern en neemt maaidorsers van het bedrijf af. In 2011 zou een leveringsovereenkomst en een ontwikkelingovereenkomst gesloten. CNH zou 70 procent van de ontwikkelingskosten van nieuwe producten voor zijn rekening nemen, zo zegt de advocaat van Biso Schrattenecker. Maar CNH betaalde die ontwikkelingskosten pas bij de afname van de maaidorsers. Het probleem werd opgelost, maar in 2013 ontstonden er weer problemen.

Omzet kelderde

CNH reageerde daarop door te stoppen met het leveren van maaidorsers. De omzet van Biso kelderde van een verwachte 15 miljoen euro naar zeven miljoen euro in boekjaar 2013/2014. In 2015 gebeurde hetzelfde en de schulden van het bedrijf namen toe.

Sluiten

Het bedrijf wil nu saneren en alleen nog de eigen maaiborden verkopen. Dat moet twaalf miljoen euro omzet per jaar opleveren. In Oostenrijk wil het bedrijf nog 20 mensen aan het werk houden. De fabriek in Slowakije blijft draaien en ook de verkoopmaatschappij in Roemenia wil Biso behouden. Van de zeven filialen in Roemenie blijven er drie of vier over, schrijft het blad Kurier. In Slowakije en Tsjechiƫ sluiten de vestigingen.