De dalende melkprijzen en het wegvallen van het melkquotum zorgde ervoor dat melkveehouders minder investeerden. Maar niet overal. En daarvan profiteerde Lely. Zo haalde het Nederlandse bedrijf i Noord-Amerika een recordomzet doordat meer grotere melkveebedrijven er voor kozen hun koeien met een Lely Astronaut A4 melkrobot te laten melken. Daarnaast is het bedrijf nu ook aktief in Brazilie en Turkije.

Ondersteunen

“Om ons voortaan nog sterker te richten op onze kernactiviteiten binnen de melkveesector, hebben we besloten onze Turfcare-activiteiten los te koppelen van Lely”, zegt Lely-directeur Alexander van der Lely. “We willen veehouders de komende tijdnog meer ondersteunen bij het maken van keuzes, of dat nu gaat om de melkveehouderij, om het oogsten van ruwvoer of om energie.”

Vooruitzichten

Lely verwacht dat de overproductie van melk en het weersverschijnsel El Niño effect zullen hebben op de melk- en voerprijzen in 2016. Om de toekomstige groei veilig stellen zegt het daarom in 2016 de bedrijfsvoering kostenbewuster en efficiënter te willen maken.