Favoriet

Bedrijfsnieuws

Agco schiet uit de startblokken

Agco, het moederbedrijf van onder meer Fendt, Massey Ferguson en Valtra, heeft in het eerste kwartaal van 2021 23,4 procent meer omzet geboekt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De groei is volgens CEO Eric Hansotia een direct gevolg van het economisch herstel na de Covid-19 pandemie. Dat herstel gaat gepaard met een stijgende vraag naar landbouwmachines. Hansotia verwacht dat de groei dit jaar doorzet op alle voor Agco belangrijke markten.

Op de Noord-Amerikaanse markt waren vooral de trekkers met een laag vermogen in trek. De verkoop daarvan is volgens Hansotia niet eerder zo goed geweest. Ook de vraag naar trekkers in het hoge vermogensegment is gestegen. De trekkerverkoopcijfers in Noord-Amerika laten ten opzichte van 2020 een stijging van 31 procent zien. De verkoop van maaidorsers is met 17 procent gestegen.

West-Europa herstelt

Hoewel de groei in West-Europa niet zo sterk is als in Noord-Amerika, verwacht Hansotia ook hier een flinke groei. Dat is volgens de CEO een direct gevolg van de hogere tarwe-, zuivelprijzen. De investeringsbereidheid groeit en dat is nu al terug te zien in de cijfers. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 23 procent meer trekkers verkocht. Voor de maaidorsers geldt een stijging van 16 procent.

Zuid-Amerika aan kop

Vanwege een stijgende vraag vanuit Brazilië en Argentinië zijn de verkoopcijfers in Zuid-Amerika het hardst gestegen. Het herstel van de kleinere exportmarkten draagt daar ook aan bij. Volgens Hansotia worden verouderde machinevloten nu vervangen omdat de oogst goed was en omdat de wisselkoers bijdraagt aan de goede economische omstandigheden. De verkoop van trekkers in Zuid-Amerika is in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020 gestegen met 33 procent. De verkoopt van maaidorsers is met 26 procent gestegen.