Favoriet

Algemeen

Onderdelentekort drukt stemming mechanisatiesector

De uitstekende stemming in de Europese mechanisatiesector van de afgelopen maanden is een klein beetje getemperd. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie.

De huidige gang van zaken wordt door de meeste fabrikanten nog als goed gezien, maar een minderheid denkt aan omzet te winnen in de komende zes maanden. Debet aan de iets minder goede stemming zijn onder meer de prijsstijgingen van grondstoffen en onderdelentekorten bij leveranciers. Meer dan 90 procent van de fabrikanten denkt dat het binnenkort gaat wringen als het om voorraden gaat. 36 procent denkt zelfs dat de productie stil komt te liggen vanwege een tekort aan sommige onderdelen.

Toch meer omzet

Desalniettemin denkt de Europese mechanisatiesector het huidige boekjaar goed af te kunnen sluiten. De deelnemers aan de Barometer denken ten opzichte van vorig jaar gemiddeld 10 procent meer omzet te boeken.

De CEMA Business Barometer wordt maandelijks opgesteld op basis van een enquete onder 140 vertegenwoordigers uit de negen CEMA-landen. Die negen landen worden vertegenwoordigd door de VDMA (Duitsland), FederUnacoma (Italiƫ), Axema (Frankrijk), AEA (Verenigd Koninkrijk), Agoria (Belgiƫ), Ansemat (Spanje), Metaltechnology Austria (Oostenrijk, Danish Agro Industry (Denemarken) en Fedecom.