AIRidium maakt afdraaien overbodig

Met de AIRidium introduceert Müller Elektronik een meetsysteem voor pneumatische zaaimachines. Dit type zaaimachine verdeelt het zaaizaad via een centrale toevoerbuis naar de verdeelschijf met aansluitingen voor de slangen naar de zaaikouters.

In elke slang zit een sensor, die het aantal zaden telt, tot meer dan duizend per seconde. In de praktijk is dat voor granen te veel, maar voor fijne zaden soms gewenst. De zaden geven een impuls op een gevoelige plaat. Elke sensor telt het aantal zaden. Het bij elkaar opgetelde aantal wordt getoetst aan de ingestelde hoeveelheid.

Nadat de dosering, het aantal te verzaaien korrels per hectare, is ingevoerd, regelt de procescomputer de toevoer naar de centrale doseerschijf. Zo nodig regelt de computer het toerental van de doseerschijf bij.

Verstopping

Naast de afgifte in de lengterichting heeft AIRidium nog een ander voordeel. Door de individuele telling per slang wordt vroegtijdig een afwijkende dosering gesignaleerd die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt een verstopping of een andere blokkade. Snel ingrijpen voorkomt zichtbare fouten na opkomst.

Het AIRidium meetsysteem van Müller Elektronik maakt voor precies zaaien een aantal lastige werkzaamheden overbodig. De meetsensor lijkt sterk op de eerste graanverliesmonitor op maaidorsers. Ook daar was sprake van ketsend zaad.

muller

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en LandbouwMechanisatie zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!

Reacties zijn gesloten.