Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Druppelirrigatie in miniknollen

Foppe-Jan Dijkstra uit het Groningse Feerwerd heeft zijn miniaardappelen, die tijdens komend seizoen via druppelirrigatie van water worden voorzien, gepoot. De irrigatieslangen worden tijdens het frezen in de rug gelegd en voor het rooien weer verwijderd. De wijze van irrigatie in miniknollen is een pilot van DLV Plant.

Het doel van de pilot is het nagaan of met behulp van druppelirrigatie het knolaantal in de miniknollenteelt positief te beïnvloeden is. Het nevendoel is de besparing van het bewust omgaan met water.

Slangen in de rug

Na het poten van de miniknollen worden de irrigatieslangen tijdens het frezen boven in de rug gelegd. In de aardappelteelt gebeurt dat tussen de ruggen. Bij de miniknollen heeft de ondernemer ervoor gekozen het in de rug te doen. Foppe-Jan Dijkstra gebruikt voor het aanbrengen van de slangen een frees van Grimme waar hij zelf de haspels bovenop heeft gemonteerd. 

Voorzichtig verwijderen

“Voor het rooien, wanneer het loof afgestorven is, worden de slangen verwijderd”, vertelt Jacob Dogterom van DLV Plant. Volgens hem is het een klus waarbij voorzichtig gewerkt moet worden. “Je moet voorkomen dat de rug wordt opengetrokken en de miniknollen bloot komen te liggen.” Het verwijderen van de slangen gebeurt met een oprolsysteem. “Het zijn geen lange stukken, dus oprollen zou geen probleem moeten zijn.”