Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Fietstrekker Aggrozouk gebouwd in Nederland

De biodynamische Landbouwopleiding Warmonderhof haalt de bedenker van de Aggrozouk naar Nederland. De Fransman is de uitvinder van een werktuigendrager dat door menskracht en elektriciteit wordt aangedreven. Door van zijn bedoek is studenten te leren hoe zij zelf zo’n werktuig kunnen bouwen.

De biodynamische Landbouwopleiding Warmonderhof haalt de bedenker van de Aggrozouk naar Nederland. De Fransman is de uitvinder van een werktuigendrager dat door menskracht en elektriciteit wordt aangedreven. Doel van zijn bezoek is studenten te leren hoe zij zelf zo’n werktuig kunnen bouwen.

De Aggrozouk wordt door menskracht en elektrische ondersteuning aangedreven waardoor er een vermogen van ongeveer 3 pk beschikbaar is. Het is een werktuigdrager waaraan onder meer een schoffel of een zaaimachine gehangen worden. Volgens Warmonderhof kun je met drie personen in vijf dagen een Aggrozouk bouwen.

Goed zicht op het werk

Aanvankelijk waren het een paar studenten van Warmonderhof die de Aggrozouk opmerkten. Derdejaars voltijdstudent Jiri Postma en tweedejaars deeltijdstudent Kester Scholten zagen hiermee kansen voor een duurzamer bodembewerking: “Het schoffelwerktuig biedt goed zicht op het schoffelen. Het is ergonomisch en de bouwtekening is simpel. Ook kun je met de Aggrozouk zaaien en lichte bodembewerkingen uitvoeren. Het past in ons toekomstbeeld van lichtere mechanisatie en kleinschalige efficiëntie.”

Bouwtekeningen openbaar

De Aggrozouk werd aanvankelijk ontwikkeld door Farming Soul, waarna een partnerschap werd aangegaan met Atelier Paysan om het werktuig verder te ontwikkelen en de kennis erover te verspreiden. Atelier Paysan is een Franse netwerkorganisatie die biologische boeren helpt hun technische vaardigheden te ontwikkelen en zelf hun mechanisatie op te bouwen en te onderhouden. Daarbij streeft Atelier Paysan naar milieuvriendelijke oplossingen en onafhankelijkheid van grote commerciële partijen. De bouwtekeningen van de Aggrozouk zijn dan ook voor iedereen in te zien.

Gerelateerde artikelen