Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

De Europese landbouwmachinefabrikanten hebben het moeilijk. Volgens de Duitse branche-organisatie VDMA zullen het komende jaar 15 procent minder omzet maken. Ze verkopen minder machines.

Daarmee geven de Europese boeren in totaal dit jaar naar verwachting 23,6 miljard euro aan landbouwmachines uit. Dat is evenveel als in 2007 het geval was.

  • Europese machinebouwers verkopen in 2009 15% minder
  • 65% van de fabrikanten noemt de situatie ongunstig
  • Fabrieken kunnen nog twee maanden vooruit op huidige orders

Volgens de VDMA is de verkoopdaling nog steeds bescheiden te noemen. Het aantal machines dat vorig jaar besteld was maar niet geleverd kon worden, was dit voorjaar namelijk nog steeds hoog. De grote tegenslag zal dan ook pas in de tweede helft van het jaar plaatsvinden.
Ongunstig
Van alle fabrikanten noemt 65 procent de huidige situatie ongunstig. Tachtig procent van alle fabrikanten verwacht het komende half jaar minder machines te zullen verkopen. Dat blijkt uit een enquete die CEMA, de overkoepelende organisatie van Europese landbouwmachinebouwers, in juni hield. Gemiddeld genomen is het huidige aantal orders voldoende om de fabrieken nog twee maanden te laten draaien.
Goede concurrentiepositie
Volgens de VDMA ziet de toekomst er Europese voor landbouwmachinebouwers er toch goed uit vergeleken met fabrikanten in andere sectoren. Niet alleen omdat voedsel altijd geteeld en geoogst moet worden, ook omdat de West-Europese machines technologisch hoogstaand zijn. Daardoor blijft de concurrentiepositie van de West-Europese landbouwmachinefabrikanten goed.

Gerelateerde artikelen