Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Spoorvolging op getrokken spuitmachines doet niet wat je er van verwacht. Dat blijkt wel uit metingen die tijdens de Technodag Gewasbescherming op PPO Vredepeel werden verricht.
Soms lopen de wielen van de spuitmachine meer dan 60 centimeter binnen die van de trekker. Dat de spoorvolging niet het gewenste resultaat oplevert is niet perse toe te schrijven aan de machines zelf. Een goede afstelling verbetert het resultaat aanzienlijk. In de haakse bocht na de hobbelbaan is de spoorvolging gemeten. De getrokken spuiten daarentegen bleken afwijkingen te hebben van 40 cm voor de Kverneland Rau tot 65 cm voor de Lemken spuit. De zelfrijders met vierwielbesturing hebben over het algemeen geen probleem het spoorvolging.
Bewolkt
De Technodag Gewasbescherming begon bewolkt. Vanaf 7.00 uur ’s ochtends reden de eerste spuiten hun proefrondjes. Hier en daar werd nog een GPS systeem afgesteld welke de dag ervoor nogal last bleken te hebben van de nabij gelegen vliegbasis.
Vlakke boom
De ringdemonstratie liet duidelijk zien dat de spuitbomen redelijk vlak blijven hangen bij de wisselende omstandigheden. Alleen de gedragen spuit van Bagram leek wat meer moeite te hebben: hij kreeg alle schokken door van de trekker.
Afstelling
Het vervolg van de ring gaf de deelnemers de kans om de secties van de spuit in een geer af te sluiten. Op die plaats was het gewas weggemaaid. Daar was goed te zien hoe de secties één voor één dichtgaan bij het naderen van een al eerder gespoten schuine lijn. Dit systeem werkte bij allen, maar de afstelling van de overlap in het systeem liet hier nogal wat verschillen zien.
Klik op onderstaande foto voor een vergroting…

Gerelateerde artikelen