Amazone zal de elektrische spuitmachine tijdens Agritechnica in Hannover, in november dit jaar, voorstellen.

  • Amazone bouwt de UX eSpray: een elektrische veldspuit
  • De machine heeft 17 kW aan stroom nodig
  • Er zijn nog geen trekkers die dat leveren

De nieuwe Amazone UX eSpray is echter nog een studiemodel. De basis van deze elektrisch aangedreven veldspuit is een stndaard getrokken Amazone UX. Op de dissel van de veldspuit monteerden de ingenieurs van de machinebouwer echter een 400 Volt elektromotor die de pomp van de spuitmachine aandrijft. Die motor krijgt zijn stroom van een trekker die voldoende elektriciteit kan leveren. Dat maakt een gevaarlijke aftaktussenas overbodig.

Alles elektrisch
De elektromotor op de veldspuit zorgt vervolgens ook voor de elektriciteit die nodig is voor alle andere onderdelen van de spuitmachine. Zo ook de hydrauliekpomp die voor het uitklappen van de boom zorgt of het roerwerk en de schoonwaterpomp. Maar ook de spuitdoppen kunnen elektrisch in en uitgeschakeld worden.

Hoge efficiency
De efficiency van de elektrische aandrijving is volgens Amazone hoog. Zo is het mogelijk om volledig onafhankelijk van het motortoerental van de trekker toch nauwkeurig de spuitdruk en de spuithoeveelheid te regelen. De pomp is immers volledig traploos aan te drijven. Die gaat ook nog eens langer mee omdat hij altijd bij een optimaal, vaak laag toerental, zijn werk kan doen. Daarnaast maakt de elektriciteit het gemakkelijker om de spuitboom te verlichten, waardoor je in het donker kunt spuiten.

Nog geen trekkers
Om de hele spuitmachine van stroom te voorzien is 17 kW aan stroom nodig. Vooralsnog is er geen trekker beschikbaar die 17 kW elektriciteit kan leveren. De enige trekker die stroom levert uit een stopcontact achterop de trekker zijn de John Deere 7430 en 7530 E-Premium. Die levert echter niet meer dan 5,5 kW. Met de komst van de nieuwe diesel-elektrisch aangedreven Belarus, die ook tijdens Agritechnica te zien zal zijn, is wel een trekker beschikbaar die voldoende stroom levert.