Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Verkeers Minister Camiel Eurlings heeft in een brief aan de Kamer bekend gemaakt dat hij het voornemen heeft om bestuurders van trekkers die harder gaan dan 25 tot maximaal 45 km per uur te verplichten dat deze rijbewijs BE heeft.

  • Geen rijbewijs tot 25 km per uur
  • Tot 45 km per uur met BE rijbewijs
  • Geen kenteken maar een 45 km plaat op trekker

Eurlings vindt dat wanneer een bestuurder maximaal 25 km per uur wil rijden, hij geen sneldheidsbord en ook geen rijbewijs nodig heeft. Wil je harder, tot maximaal 45 km per uur, dan moet je een autorijbewijs hebben met de uitbereiding van aanhanger (BE). Op de trekker moet dan een bordje 45 km per uur. De stageloper zonder BE rijbewijs mag dus gewoon op de trekker blijven rijden mits hij maximaal 25 km per uur rijdt.

Buitenland

Eurlings keek voor zijn advies naar eigen zeggen goed naar de omringende landen. Hij vindt dat de eisen aan de rijvaardigheid bij het BE rijbewijs, waaronder het rijden met een zware aanhanger, redelijk goed aansluiten bij de praktijk van de landbouw.

Geen kenteken

De Minister laat ook weten dat hij de oplossing met het BE rijbewijs ver genoeg vind gaan zodat de kentekenplicht achterwege kan blijven. Dit zou de sector veel geld en administratieve rompslomp besparen. Ook een rijbewijsplicht voor alle trekkers ongeacht snelheid zou te veel kosten met zich mee brengen.

Uitwerking

Eurlings geeft aan dat het nog maar een voorstel is en dat er een uitwerking moet komen in nauw overleg met Veilig Verkeer Nederland en vakorganisaties LTO en Cumela.

Gerelateerde artikelen