Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Het trekkerrijbewijs zorgt de laatste tijd voor discussie. De ideeën van minister Eurlings gaan volgens LandbouwMechanisatie in de goede richting, maar zijn niet af. De redactie denkt dan ook dat het beter kan.
Het recht voor 16- en 17-jarigen om op de weg een trekker te besturen moet blijven.
Zwaardere eisen aan trekkercertificaat
In een artikel in het december-nummer van LandbouwMechanisatie doet de redactie minister Camiel Eurlings een voorstel om het nieuwe trekkerijbewijs in te laten gaan bij 16 jaar en er er zwaardere eisen aan te stellen dan nu het geval is voor het huidige trekker-rijcertificaat.
T-rijbewijs
Een 18-jarige of ouder met het rijbewijs B die trekker wil gaan rijden moet BE halen of T of C al hebben. Vanaf de datum dat het rijbewijs T ingaat, hoeven 16- en 17-jarigen die al een rijcertificaat hebben in onze visie niet opnieuw op voor de aanvullende eisen.
B voldoende voor 18 jaar en ouder
Ook hoeven 18-jarigen of ouder, volgens de redactie van LandbouwMechanisatie, met B niet apart op voor E. De eisen wat betreft T gelden dus alleen voor nieuwkomers. Dat houdt het overzichtelijk en de invoering verloopt daardoor soepel.
Wilt u het volledige artikel met de reacties van vertegenwoordigers van LTO-Nederland, Cumela en het onderwijs dan kunt u dat hier ophalen.

Nieuws over het trekkerrijbewijs:

– ‘BE-rijbewijs voor trekkerbestuurder’
– LTO blij met rijbewijs voor snelle trekkers
– VVN: ‘Ook trekkerrijbewijs onder 25 km/h’

Wat denkt u?

Wat vindt u van het LandbouwMechanisatie-plan? Moet iedereen een rijbewijs hebben om trekker te mogen rijden? Is het wel verantwoord om een 16 jarige met een grote combinatie te laten rijden ook al heeft hij of zij een rijbewijs? Moet alles blijven zoals het nu is en moet LandbouwMechanisatie zich niet bemoeien met de politiek rondom het rijbewijs? Laat het ons weten en reageer!

Gerelateerde artikelen