Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Steyr denkt uiterlijk in 2014 een trekker te kunnen leveren, die op methaangas loopt. Op de Agritechnica in Hannover presenteert Steyr een werkend prototype, gebaseerd op een Profi 6125.

De Steyr heeft een 3.0 liter 4-cilinder van Fiat Powertrain en daarmee een vermogen van 102 kW (136 pk). De trekker herbergt 300 liter gas in negen tanks, die aan onder andere de achterste cabinestijlen zijn bevestigd.

Biogasinstallatie

Steyr richt zich met de methaantrekker op bedrijven met biogasinstallaties. Echter moet er nog wel wat gebeuren voordat het gas uit de installatie in de trekker kan. Het gas moet namelijk voor 90 procent uit methaan bestaan. Aardgas, een aantal fabrikanten leveren auto’s die daarop lopen, uit het leidingnet bestaat doorgaans voor 82 procent uit methaan. Gas uit de biogasinstallatie moet eerst bewerkt worden voordat het aan het leidingnet geleverd kan worden en dan is het nog niet zuiver genoeg voor deze Steyr.

Methaangas

Methaangas is aanzienlijk goedkoper dan reguliere brandstoffen en de motor is stiller. Methaan verbrand reukvrij en de uitstoot van schadelijke stoffen in de uitlaatgassen is zeer laag vergeleken met een dieselmotor.

 

Gerelateerde artikelen