Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

De Japanse trekkerfabrikant Kubota neemt de Noorse Kverneland-groep over. Kubota wil alle aandelen van het bedrijf overnemen voor 8,50 Noorse Kroon (1,10 euro) per aandeel. De raad van bestuur van Kverneland raadt de aandeelhouders aan, het aanbod te aanvaarden.

Het bod komt uiteindelijk op zo’n 1.312 miljoen Noorse Kronen (168 miljoen euro), 36 procent meer dan Kverneland nu op de beurs waard is. De Noorse investeringsmaatschappij Umoe AS, met 31,8 procent de grootste aandeelhouder van Kverneland, heeft al met het bod ingestemd.
De beurs van Oslo moet haar toestemming nog geven voor de overname en zal dat waarschijnlijk rond 6 januari doen.

Groeiende wereldbevolking
Gezien de groeiende wereldbevolking en de stijgende vraag naar voedsel, verwacht Kubota dat ook de vraag naar landbouwmachines zal toenemen. Daarnaast wil het bedrijf haar productgamma uitbreiden met grotere machines van hoogwaardige kwaliteit om die ook in Azië te verkopen. Verder breidt het Japanse bedrijf met de overname van Kverneland haar dealernetwerk in Europa uit.

Historie
Kverneland werd opgericht in 1879. Het bedrijf bouwt onder meer grondbewerking-, voederwinning- en zaaimachines. Hoewel het laatste kwartaal erg goed was voor Kverneland, leed het vorig jaar nog een verlies van 4,4 miljoen euro.
Kubota startte in 1890 en heeft haar hoofdkantoor in het Japanse Osaka. Het bedrijf bouwt landbouwmachines, motoren en bouwmachines en levert daarnaast ook metalen buizen en leidingen. In totaal werken er 25.409 werknemers bij het bedrijf.

 

Gerelateerde artikelen