Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Wie op 1 januari 2014 een rijbewijs B of een trekkercertificaat heeft, hoeft geen T-rijbewijs meer te halen. Dat schrijft Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Dat betekent dat iedereen die nu op een trekker rijdt, dat ook mag blijven doen. Wie nu buiten de boot valt, kan tot 2014 na een opleiding en examen nog een trekkercertificaat halen. Dat certificaat mag je namelijk tot drie jaar na invoering van het T-rijbewijs omruilen voor het nieuwe trekkerrijbewijs. Schultz van Haegen stelt in de brief dat de opleiding voor het trekkercertificaat vooruitlopend op de invoering van het T-rijbewijs, wordt aangepast. Er zal meer aandacht aan verkeersveiligheid worden besteed.

Toekomstige trekkerbestuurders kunnen volgens de plannen van Schultz van Haegen hun theorie-examen voor het T-rijbewijs al halen als ze 15,5 jaar oud zijn. Ze mogen echter pas aan rijlessen beginnen zodra ze 16 zijn.

Wie een vrachtwagenrijbewijs, het zogenoemde C-rijbewijs, haalt, hoeft overigens geen trekkerrijbewijs te halen.

Loonwerkersorganisatie Cumela is niet blij met de uitwerking van het nieuwe eisen voor het trekkerrijbewijs. Zo vind Cumela het’ merkwaardig dat de minister de zelfrijdende werktuigen wil uitsluiten van het T-rijbewijs’. Schultz van Haegen vindt namelijk dat de bestuurders van deze motorvoertuigen met beperkte snelheid, zoals maaimachines en straatveegmachines, geen grote bijdrage leveren aan verkeersonveilige situaties. Cumela geeft echter aan dat ook maaidorsers, hakselaars en bietenrooiers onder deze categorie vallen.

Daarnaast vindt Cumela het niet goed dat iedereen met een B-rijbewijs nu ook trekker mag rijden. En dat terwijl zij geen of weinig ervaring hebben. Daarnaast zijn er trekkerbestuurders die geen enkel rijbewijs hebben. Zij mogen na 1 januari 2014 niet meer de openbare weg op en moeten dus een trekkercertificaat gaan halen.