Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Sergio Pininfarina overleden

Op 3 juli is Sergio Pininfarina op 85 jarige leeftijd overleden. Voor velen is hij vooral bekend door de vormgeving van diverse automerken, zoals Ferrari, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jaguar en Peugeot. Maar hij ontwierp ook de cabine van de Fiat 80-serie.

Op 3 juli is Sergio Pininfarina op 85-jarige leeftijd overleden. Voor velen is hij vooral bekend door de vormgeving van diverse automerken, zoals Ferrari, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jaguar en Peugeot. Maar hij ontwierp ook de cabine van de Fiat 80-serie.

De meeste autoliefhebbers associëren de naam Pininfarina met de Ferari Testarossa, maar ook het ontwerp voor de Peugeot 404 en de Volvo C 70 komen van zijn designhuis. Maar Pininfarina beperkte zich niet alleen tot auto’s. Ook bij de trekkers heeft hij een, achteraf grote, rol gespeeld.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was er niet alleen sprake van een explosieve groei op de trekkermarkt, de trekkers moesten ook zijn voorzien van een goedgekeurde kantelbeveiliging. En hoewel de veiligheidsbeugel en -frame ook warren toegestaan, er ontstond een toenemende vraag naar veiligheidscabines. Die werden vooral betrokken van gespecialiseerde cabinefabrikanten.

Fiat bracht in 1975 de 80-serie uit, ook met zo’n cabine. Ondertussen had Fiat al aan Pininfarina opdracht gegeven om een cabine te maken, die van trekker en cabine een geheel maakte. In 1976 werd, totaal onverwacht, de Fiat 780 met die nieuwe cabine gepresenteerd. Een cabine in de vorm van een A, met schuine stijlen.

Op de trekkerseries, die daarna op de markt kwamen, was de cabine weliswaar wat groter uitgevoerd, maar het ontwerp was en bleef zichtbaar van vormgever Pininfarina. Deze ‘stunt’ van Fiat heeft veel andere trekkerfabrikanten ertoe gebracht, trekker en cabine bij de fabricage te integreren en de cabine in eigen huis te ontwerpen. Dat werd nog actueler, toen rond 1980 eisen werden gesteld aan het maximum geluid in de cabine.

Met zijn ontwerp heeft Sergio Pininfarina bijgedragen aan mooie, geïntegreerde cabines.

Gerelateerde artikelen