Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Väderstad creëert zaaizaadmonster

De Zweedse machinefabrikant Väderstad heeft op de Canadese Farm Progress Show in Regina, Saskatchewan volgens eigen zeggen ’s werelds grootste zaaimachine getoond. Het gaat om de getrokken Väderstad Seed Hawk 1300, een machine waarmee zonder voorbewerking direct in de stoppel kan worden gezaaid.

De Zweedse machinefabrikant Väderstad heeft op de Canadese Farm Progress Show in Regina, Saskatchewan volgens eigen zeggen ’s werelds grootste zaaimachine getoond. Het gaat om de getrokken Väderstad Seed Hawk 1300, een machine waarmee zonder grondbewerking direct in de stoppel kan worden gezaaid.

De machine heeft een werkbreedte van 25 meter en is voorzien van een 46 kuubs voorraadbak, die is opgedeeld in vier compartimenten van respectievelijk 10.500, 16.800, 16.800 en 1.400 liter. Door de verschillende tanks kan de machine behalve zaaien, tegelijk ook verschillende soorten kunstmest toedienen. Leeg weegt de machine 15 ton en om de bodem zoveel mogelijk te ontzien, is de hopper voorzien van vier rupsbanden.

Volgens de constructeurs is met de machine een capaciteit van 61 hectare per uur mogelijk bij een zaaizaadhoeveelheid van 120 kilo per hectare en een kunstmestgift van 300 kilo per hectare.

Onderzoek wijst volgens de fabrikant uit dat direct in de stoppel zaaien net zulke hoge opbrengsten geeft als de conventionele zaaimethoden, waarbij de stoppel voor het zaaien intensief wordt bewerkt. In Australië is de directe zaaimethode inmiddels de standaard.

Väderstad erkent dat de machine niet direct geschikt is voor gebruik in thuisland Zweden. Ook in Nederland zullen we deze machine niet terugzien. Väderstad denkt de machine vooral af te zetten aan grote boerenbedrijven in Rusland, Canada, de VS en Australië.