Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Kverneland CLC Pro cultivator met schijven

Om beter met gewasresten overweg te kunnen, en de grond beter te mixen, biedt Kverneland nu een set schijven voorop hun CLC Pro cultivator. Dit systeem wordt al langer gebruikt op de grotere CTC en CTS machines.

Normaal bestaat de CLC Pro uit drie rijen tanden. Bij de nieuwe CLC Pro FMD, wat staat voor Front Mixing Discs, vervangt een rij gekartelde schijven de eerste rij tanden. Een systeem van schijven en tanden wordt al langer op de grotere CTC en CTS cultivators toegepast.

De schijven hebben een diameter van 46 centimeter en maken de grond tot een diepte van 5 tot 7,5 centimeter los. Ook mixen ze gewasresten beter in de toplaag. Een bijkomend voordeel is dat de tanden zo minder snel kluiten en grote brokken naar boven trekken, meent Kverneland.

De modulaire constructie van de CLC Pro maakt het mogelijk om relatief simpel een rij schijven voorop een, eventueel bestaande, machine te hangen. Deze optie is momenteel alleen leverbaar op de 3, 3.5 en 4 meter brede starre versie. De ‘hockeysticks’ die voor de rol zijn gemonteerd om de grond te vlakken blijven zitten.

Een andere optie op de CLC en CTC cultivators is het Knock-On snelwisselsysteem. Hierbij wordt de complete beitel door één pen vastgehouden, die gemakkelijk met een hamer en spie is los te slaan. Deze beitels zijn leverbaar in breedtes van 80 tot 320 mm. Vleugelscharen met een breedte van 300 of 470 mm zijn ook leverbaar.

Een uitgebreid artikel over de Kverneland CLC Pro cultivator is ook te lezen in de Landbouwmechanisatie van oktober 2012.