Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Hella-startonderbreker voor landbouwmachines

De Duitse fabrikant Hella lanceert op de Bauma in Munchen een startonderbreker voor bouw- en landbouwmachines. De techniek was er volgens Hella tot dusver alleen voor personenauto’s en vrachtwagens.

De startonderbreker is een klein kastje dat je naderhand inbouwt in een trekker. Dat kastje is zo klein dat je het kunt wegwerken op een plek waar het niet is te zien. Je activeert de startonderbreker wanneer het contactslot vijf seconden op de 0-stand staat.

De startonderbreker onderbreekt de werking van drie installaties. Bijvoorbeeld van het contactslot, de startmotor en de brandstofpomp.

Sensor

Om hem te deactiveren, moet je het contactslot van de 0 afdraaien en moet een sensor in de sleutel draadloos contact maken met de startonderbreker. Dat gaat zonder ingrijpen van de chauffeur, net als bij de auto. De sensor in de sleutel heeft geen energiebron nodig, een batterijtje verwisselen is er dus niet bij.

Met een startonderbreker maak je diefstal een stuk lastiger. De dief met behalve een kopie van de sleutel, ook een kopie van de sensor hebben die daarin zit. Het afknijpen van de stroom naar de startonderbreker deactiveert de startonderbreking niet.

De Hella-startonderbreker kan opgebouwd worden op trekkers en machines met meerdere merken contactsloten van verschillende fabrikanten en kan uit de voeten met 12-Volts en 24-Volts aansluitingen.

Mathieu Wescheler van Hella Nederland vult in een reactie aan dat de startonderbreker uit de voeten kan met contactsloten van Delfi en Hella. Wescheler schat dat zo’n 60 tot 70 procent van de landbouwtrekkers met een contactslot van één van beide merken is uitgerust. Bovendien laat hij weten dat een contactslot van een ander fabricaat vrijwel altijd te vervangen is door een contactslot dat wel bij Hella’s startonderbreker past.