Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Agrarische revolutie in Afrika: vraag naar trekkers

Levy Sinyimba is boer in Zambia. Een tijdje terug kocht hij zijn eerste trekker om zijn land, 405 hectare, te ploegen. Als het aan de fabrikanten ligt dan mogen meer Afrikaanse boeren een voorbeeld nemen aan Levy. Het Amerikaanse Agco is het verst gevorderd met de ontwikkelingen in Afrika.

De economie in de landen in het zuiden van Afrika trekt aan. Over 2013 wordt een groei van 5,6 procent verwacht. Dat is een grotere stijging dan in de meeste Europese landen. John Deere neemt het voortouw en probeert met Afrikaanse websites de bevolking te stimuleren een trekker te kopen. In de landen waar de fabrikant zich op richt is vooral de John Deere 5503 populair. Die trekker is voor 24.000 dollar te koop.

Fiat Industrial en CNH Global zeggen dat de Afrikaanse markt voor trekkers jaar op jaar met 20 procent groeit. Ze melden dat het komt doordat de boeren bij elke groeigolf willen aanhaken. Agco meldt dat Afrika in het hart ligt van wat belooft een nieuwe agrarische revolutie te worden. Maar, agrarische ontwikkeling is niet voor iedereen hetzelfde.  Agco hanteert daarom geen one-size-fits-all benadering. Met name het gebrek aan infrastructuur, de mechanisatie en de technologie vragen om marktgerichte samenwerking tussen boeren, bedrijfsleven, samenleving en overheid.

Het belang van de initiatieven van de grote partijen als John Deere en Agco kan het best uitgedrukt worden in cijfers. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt namelijk dat 15 procent van het wereldwijde bouwland in Afrika ligt. Slechts 14 procent daarvan wordt benut. De VN zegt verder dat Afrika slechts 1 procent van de wereldwijde voedselbehoefte produceert. In de jaren ’50 van de vorige eeuw was dat nog 10 procent.

Vraag naar technologie

De vaag naar technologie groeit. Dat zegt Nuradin Osman, hij is directeur van Agco voor de continenten Afrika en het Midden-Oosten. Ook de vraag naar vermogen groeit. Agco heeft inmiddels 150 dealers in Afrika. Ook is er in Johannesburg een distributiecentrum geopend.

John Deere heeft 30 dealers in Oost-, West- en Centraal Afrika. Het bedrijf verwacht dit jaar dat aantal te verdubbelen. Een distributiecentrum dat geopend is in 2012 in Zuid-Afrika dient het gehele continent. De voorraad onderdelen is de afgelopen jaren verdrievoudigd.