Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bedrijven

Kubota: Fabriek in Nederland of Frankrijk?

De Japanse trekkerfabrikant Kubota gaat een nieuwe fabriek openen. De locatie is nog niet bekend. Volgens Kubota-importeur De Vor wordt het Nederland of Frankrijk en maakt de fabrikant het volgende week bekend.

Als de keuze valt op Nederland, dan wordt het hoogstwaarschijnlijk Born, Limburg. Als het aan wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen ligt, dan wordt het zeker Born. Maar dat ligt genuanceerder. “Het is duidelijk als Kubota zelf het nieuws naar buiten brengt”, vertelt Mark Mocking van Kubota-importeur De Vor. “En dat gebeurt pas als de Japanners er 100 procent zeker van zijn.”

Wordt het Born, dan is het een unicum. Nog niet eerder vestigde een trekkerfabrikant in Nederland. “En dat zou fantastisch zijn”, zegt Mocking. “Maar laten we niet vergeten dat Frankrijk ook eigenlijk om de hoek ligt.”

Sinds eind vorig jaar

Het Kubota-verhaal speelt al sinds eind vorig jaar. Volgens Mocking heeft Kubota toen aangeklopt bij Same Deutz-Fahr en Claas met een overname als doel. Dat is niet gelukt. “En dus gingen ze over op plan 2, een eigen fabriek”, zegt Mocking.

De laatste signalen die De Vor heeft opgevangen scheppen nog weinig duidelijkheid. Mocking: “De kans is aanwezig dat ze in Nederland gaan vestigen, meer is niet bekend.”

Voor De Vor zal er in eerste instantie weinig veranderen. Mocking weet dat de nieuwe fabriek puur voor productie gebruikt zal worden en dat er geen verkoopafdeling zal komen.