Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

CIC ontwikkelt onderdelen op basis van hennep

De Composites Innovation Centre (CIC) in het Canadese Winnepeg heeft trekkeronderdelen gemaakt op basis van hennep en agaveplanten. Er werden onder meer een motorkap en spatborden vervaardigd van het zogenoemde Biofibre.

Het ‘hennep-project’ is een samenwerking van CIC, Buhler Industries (de fabrikant van Versatile trekkers) en de Eastside Group of Companies (een onderdelenfabrikant uit Winnepeg).

De trekkeronderdelen worden gemaakt van een met hars doordrenkte combinatie van hennep en agave. Daarbij wordt glasvezel en kurk gevoegd voor extra stevigheid. “We wisten niet dat dit mogelijk zou zijn”, zegt projectmanager van CIC Andrea Kraj. Volgens het bedrijf zou de ontdekking van de toepassing van hennep bij het maken van agrarische transportmiddelen het productieproces duurzamer maken. Bovendien zouden de machines lichter en beter worden.

Sean McKay, directeur van CIC: “We hebben flink terrein gewonnen met deze ontdekking.” Daarbij doelt hij op de oprichting van een fabriek waar Biofibre geproduceerd gaat worden. Volgens CIC is het nu nog wachten op de benodigde financiering om het ontwikkelingsproces verder op te voeren.