Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Veldwerk geautomatiseerd met de Greenbot

Louis Nagel brengt samen met Conver de Greenbot op de markt. De Greenbot is de eerste concrete aanzet naar automatisering van het veldwerk. Mits goed geprogrammeerd verricht deze 75 kW sterke vierwielaangedreven en vierwielbestuurde cabineloze werktuigendrager geheel autonoom het werk waarvoor nu nog een chauffeur nodig is.

Het prototype van de werktuigendrager ziet er al opvallend doordacht en volwassen uit. Als krachtbron heeft de Greenbot (een samen­trekking van groen en robot) een viercilinder Perkins-motor. Deze voldoet aan de eisen van Stage 3b en is al voorbereid op het gebruik van AdBlue. Een grotere versie, die met een spoorbreedte van 180 cm dichter bij de landbouw zit, staat in Giessen al op stapel.

De huidige Greenbot is 130 cm breed. Standaard heeft de machine vier stuurmodi: vooras, achteras, hondengang en vierwielbesturing. In deze laatste modus komt de Greenbot (bij een wieluitslag van maximaal 28 graden) aan een draaicirkel van 650 cm gemeten over de buitenkant van het wielspoor.

Een axiale plunjerpomp zorgt voor de aandrijving van de wielen. Een loadsensing-pomp neemt de olie voor de frontaftakas, de beide hefinrichtingen en de vier dubbelwerkende stuurventielen voor zijn rekening. De inhoud van het hydraulisch systeem inclusief tank is 85 liter. Ook de dieseltank heeft die inhoud. Rijklaar weegt de Greenbot 2.260 kg. Hij is nu te bestellen en kost rond de 125.000 euro exclusief btw en klepelmaaier, maar inclusief alle software en de afstandsbediening. Alle aansturingen werken op basis van het in de landbouw bekende canbus-systeem.