Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Maaidorsers

John Deere vernieuwt W- en T-maaidorsers

Machinefabrikant John Deere heeft de populaire schuddermachines uit de W- en T-serie grondig vernieuwd. Volgens een zegsman bleef alleen de cabine onaangeroerd. “Die was al goed.”

Net als voorheen is het belangrijkste verschil tussen de W- en de T-serie dat de laatste is voorzien van een vierde trommel na de afscheidingstrommel: de tandenafscheider. De maaidorsers uit de W-serie hebben alleen een dors-, een afneem- en een afscheidingtrommel.

De afmetingen en snelheden van de verschillende trommels werden wat aangepast waardoor de dorsprestaties onder natte omstandigheden zijn verbeterd, aldus John Deere. Het scheidingsoppervlak nam toe tot 3,3 vierkante meter voor de vijfschuddermachine en 4 vierkante meter voor de zesschuddermachine.

Loscapaciteit

Daarnaast nam ook het zevenkastoppervlak toe tot meer dan 6 vierkante meter en John Deere voerde de loscapaciteit op tot 125 l/min. Het legen van de grootste tank die op deze series gemonteerde kan worden (11.000 liter) neemt daardoor nog maar 90 seconden in beslag.

Opvallend is verder dat John Deere relatief eenvoudig een speciale slaglijst (booster bar) in de gewasstroom kan draaien als er agressiever gedorst moet worden. Het gebruik van deze slaglijst maakt de inzet van beukplaten die een deel van de dorskorf afsluiten overbodig.

Rupsen

John Deere kan de T-serie uitrusten met rupsen op de vooras. Daardoor wordt het contactoppervlak met de grond 1,7 maal zo groot als met een 800 mm brede band. Daarnaast beperken de rupsen de breedte van de machine over de weg. De machine met vijf schudders is op rupsen nog maar 3,3 meter breed, zijn iets grotere broer met zes schudders is 3,5 meter. Ook met de rupsen kan de machine een topsnelheid halen van 40 km/h.

Gerelateerde artikelen