Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Grimme bouwt bietenzaaimachine

Machinefabriek Grimme heeft een 12- en 18-rijige Matrix-precisiezaaimachine voor (suiker)bieten en koolzaad ontwikkeld. Met de machine kun je het zaad zowel in het vierkant als in matrixvorm zaaien.

De zaaischijven die van binnenuit worden gevuld, worden elektrisch aangedreven. Dat maakt het mogelijk om het zaadje precies daar te zaaien waar je het wilt hebben. Je kunt ervoor kiezen om de bieten in het vierkant te zaaien of in matrix-vorm, zodat de onderlinge afstand tussen de zaden het grootst is. Ook kun je de bieten in de rij naast het spuitpad nauwer zaaien. In combinatie met gps kunnen de zaai-elementen op gerende kopakkers onafhankelijk van elkaar worden uitgeschakeld.

Grimme produceert de machine in twee varianten: de gewone en een variant met per element twee extra snijschijven en twee farmflex-wielen voor het zaaien in niet-voorbewerkte grond. Zowel de 12- als de 18-rijige machine vouwt voor transport op, waarbij de zaadbakken niet leeggemaakt hoeven te worden.

Fullliner

Met de realisatie van de precisiezaaimachine gaat een langgekoesterde wens in vervulling van de Duitse fabrikant. Grimme levert nu nagenoeg alle machines voor de aardappel- en bietenteelt.

De bietenzaaimachine wordt gebouwd in de voormalige Kleine-fabriek in Salskotten. Grimme nam het failliete Kleine in 2012 over, maar voor het bankroet had Kleine de bietenzaaimachinetak al van de hand gedaan. Dat neemt niet weg dat er binnen het bedrijf nog veel kennis aanwezig was over de bietenzaaimachines, aldus een zegsman van Grimme.