Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Transport

Agritechnica 2015: UniCrawler draagt kieper

Het Duitse Annaburger bedacht een bijzonder manier om kiepers in het veld van een lage bodemdruk te voorzien: de kieper komt op een onderstel met twee grote rupsen te staan.

Het Duitse Annaburger bedacht een bijzonder manier om kiepers in het veld van een lage bodemdruk te voorzien: de kieper komt op een onderstel met twee grote rupsen te staan.

De UniCrawler bestaat simpel gezegd uit twee lange rijplaten met aan weerszijden een rups. De trekker rijdt met de kieper in de lengte over de rijplaten. Zo gauw de achterwielen van de trekker weer van de platen af zijn, worden de wielen van de kieper op de rem gezet. Daardoor trekken ze de rijplaten -die net vrij zijn van de grond en door de rupsbanden worden gedragen- onder zich mee. Annaburger gaat er vanuit dat de besparing op kieperbanden (dat kan gewoon transportrubber zijn) de UniCrawler mogelijk aantrekkelijk maakt. Ook heb je geen bandenspanningsregelsysteem nodig.

De UniCrawler is nog een prototype, maar een richtprijs is er al: zo’n 85.000 euro. Na het veldwerk vouwen de rijplaten zich in de lengte op. De breedte gaat dan van 5,69 m naar 2,42 m. De UniCrawler (die zelf 9 ton weegt) is dan gewoon over de openbare weg naar huis te slepen.

Gerelateerde artikelen