Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Standaard registratieprocedure voor ongevallen

CEMA laat weten dat de CEN een Europese registratieprocedure voor ongevallen met landbouwvoertuigen heeft goedgekeurd. Als alle EU-lidstaten deze standaardprocedure gaan gebruiken, wordt het mogelijk te analyseren met welke constructieve en verkeersmaatregelen ongevallen te voorkomen zijn.

CEMA is de Europese overkoepelende brancheorganisatie van landbouwmachinefabrikanten. Naar eigen zeggen stelde het met de CEN, het Europese comité voor standaardisatie, een gestandaardiseerde wijze van evalueren en registreren van een ongeval waarbij een landbouwvoertuig betrokken is. De richtlijn heeft de code EN 16831. Het is aan de EU-lidstaten om de richtlijn te implementeren.

Vergelijkbare data

CEMA roept lidstaten dan ook op de richtlijn, die in de loop der komende maanden gepubliceerd zal worden, ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. Het uiteindelijke doel is het inwinnen van vergelijkbare data over ongevallen en de analyses uitwisselen. Nu zijn er slechts landelijke standaards. Data zijn daardoor niet of nauwelijks analyseerbaar. Bovendien zouden ongevallenregistraties vaak onvolledig zijn.

Verkeersregels en voertuigeisen

Met vergelijkbare data, is in wet- en regelgeving beter in te spelen op het verhogen van de veiligheid van landbouwvoertuigen, meent CEMA. Zonder deze data kan het veranderen van verkeersregels of voertuigeisen niet op basis van eenduidige feiten. Door EN 16831 te implementeren wordt informatie vastgelegd over onder meer het soort voertuig, de combinatie, de staat van het voertuig, het gebruik ervan, de chauffeur, maar ook over bijvoorbeeld weer- en wegcondities.

Gerelateerde artikelen