Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Transport

Aandacht voor logistiek bij graanoogst

Een maaidorser met een flinke capaciteit alleen, is nog geen garantie voor een vlotte oogst. De snelheid waarmee je het graan kunt afvoeren speelt een zeker een zo belangrijke rol.

Moderne maaidorsers kunnen in een uur tijd 60 ton graan dorsen. Maar om dat potentieel te benutten is het wel zaak dat de afvoer van het graan goed geregeld is. Bij een transportafstand van 5 km moet je voor een maaidorser met een capaciteit van 55 ton per uur minimaal drie graanwagens van 20 ton voorhanden hebben, aldus DLZ Agrarmagazin. En uiteraard heb je meer wagens nodig als de transport¬afstand toeneemt.

Wachttijden

Houd bij die planning ook rekening met tijdvretende zaken als wachttijden bij de coöperatie, verkeerslichten en de avondspits. En vergeet niet dat de capaciteit van de maaidorser tijdens de beste oogstomstandigheden op de dag nog wel 30 procent hoger kan liggen dan gemiddeld.

De inzet van een extra wagen kost circa 50 euro per uur, terwijl een minuut stilstand van de maaidorser al snel 5 tot 8 euro kost. Staat een maaidorser meer dan 10 minuten per uur stil, dan is een extra wagen dus al zinvol.

Gerelateerde artikelen