Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Maaidorsers

Nieuwe Tucano maaidorser van Claas

De Duitse machinebouwer Claas voegt een nieuwe boerenmaaidorser toe aan het toch al uitgebreide programma. De Tucano 560 Business valt net onder het topmodel.

De Duitse machinebouwer Claas voegt een nieuwe boerenmaaidorser toe aan het toch al uitgebreide programma. De Tucano 560 Business valt net onder het topmodel.

Net als de 570 is de 560 Business voorzien van het APS Hybrid-systeem. Dat combineert een tangentiale dorstrommel met een rotor die de restkorrels uit het stro haalt. Uiteindelijk moet dit dorssysteem voor een hoge capaciteit zorgen. Het graan bereikt volgens de fabrikant met een snelheid van 3 tot 20 meter per seconde de dorstrommel. Dat zorgt voor een sterke centrifugaalkracht, wat een goed dorsresultaat moet opleveren.
De rotor na deze trommel heeft een doorsnede van 57 cm. Groot genoeg om ook bij een lage snelheid een hoge centrifugaalkracht te bewerkstelligen, claimt Claas. De snelheid van de rotor is traploos in te stellen. Dat zou ervoor zorgen dat ook bros stro heel blijft. Door de rotor sneller te laten draaien, kun je ook gewassen met wat groener stro oogsten.
Tegelijkertijd paste Claas de onderzeef aan. Die heeft een nieuwe vorm en staat minder stijl. Daardoor vallen de graankorrels gemakkelijker door de zeef.

De Tucano 560 Business heeft een 9.000 liter tank en is wat afmetingen betreft compact. Met 80 cm brede banden blijft de transportbreedte nog steeds onder 3,50 meter. Maar ook dan is een ontheffing nodig voor transport over de weg. De machine is voorzien van een Mercedes-motor van 260 kW (354 pk). De pijp is nu 50 procent groter dan voorheen zodat je ook tijdens­ de korrelmaisoogst snel kunt lossen.

Gerelateerde artikelen