Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Maaidorsers

Eerste Tribine rolt van de lijn

Na een voorbereidingsperiode van twintig jaar is de eerste commerciële Tribine-maaidorser van de productielijn in Kansas in de Verenigde Staten gerold. De machine valt vooral op door zijn forse afmetingen en vorm.

De machine gaat nu proefdraaien en zal later dit seizoen te zien zijn op onder meer de Farm Progress Show en de Husker Harvest Days. De Tribine heeft knikbesturing en fuseebesturing op de achteras, het dorsgedeelte rust op de voorste as, een enorme graantank van 36.000 liter rust op de achteras. In twee minuten is een volle tank weer leeg.

Leeg weegt de kolos 22 ton. Toch blijft de schade aan de bodemstructuur beperkt, aldus de fabrikant. Ten eerste hebben de Amerikaanse boeren door de enorme graantank geen overlaadwagen meer nodig. Bovendien, door de combinatie van knik- en fuseebesturing op de achteras kan de machine in hondengang over het perceel. De machine heeft vier evengrote wielen van 1,10  meter breed (1.100/45R46).

Twee motoren

De Tribine heeft twee Cummins-motoren, één van 6,7 liter en één van 9,0 liter die gezamenlijk een vermogen leveren van 433 kW (590 pk). De eerste motor is voor de wielaandrijving, de tweede voor de aandrijving van het dorsgedeelte. Met de 1.900 liter brandstoftank zou de Tribine zonder tankstop 24 uur vooruit kunnen.

De fabrikant claimt dat de Tribine ten opzichte van andere merken beschikt over de grootste dors- en schoningsoppervlak. Dat is mogelijk doordat de Tribine op de plek waar bij een traditionele maaidorser graantank heeft nu volop ruimte heeft voor de axiale dorsttrommel en reiniging.

In de cabine schittert het stuur… door afwezigheid. De Tribine bestuur je namelijk niet met een stuurwiel, maar met een joystick.

Huiskavel

In Europa is de Tribine alleen geschikt voor akkerbouwers met enorm grote huiskavel. Met een breedte 4,80 meter (met het maaibord gedemonteerd) mag de machine in Europa namelijk niet over de weg.

Tribine-Spreading-Chaff-1500x430

Gerelateerde artikelen