Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Glyfosaatverbod: Duitse akkerbouwers ondervinden last

Akkerbouwers in Duitsland die niet ploegen gaan last ondervinden van een verbod op het gebruik van glyfosaat. Dat meldt het Getreibemagazin. Wetenschappers verwachten dat boeren in dat geval weer vaker naar de ploeg zullen grijpen.

Akkerbouwers in Duitsland die niet ploegen gaan last ondervinden van een verbod op het gebruik van glyfosaat.  Dat meldt het Getreibemagazin. Wetenschappers verwachten dat boeren in dat geval weer vaker naar de ploeg zullen grijpen.

Dat blijkt uit een onderzoek van van de universiteit van Göttingen dat onlangs in Bonn werd gepresenteerd. Het gebruik van glyfosaat staat ook in Duitsland onder druk. De gevolgen van een verbod zijn het kleinst voor bedrijven die nog regelmatig de ploeg inzetten. Bedrijven die hun grond op dit moment helemaal niet meer of veel minder ploegen, zullen weer gaan ploegen, verwachten de onderzoekers. En dat zal ongetwijfeld grote gevolgen hebben bij extreme regenval op erosiegevoelige perce­len, luidt de waarschuwing.

In deelstaten in voormalig Oost-Duitsland gebruiken boeren het meest glyfosaat, de werkzame stof van Roundup. Toch verwachten de onderzoekers niet dat boeren uit deze gebieden de grootste financiële nadelen ondervinden van een glyfosaatverbod. De bedrijven in voormalig Oost-Duitsland zijn over het algemeen groter, waardoor deze boeren hun machines efficiënter kunnen inzetten en goedkoper alternatieve herbiciden kunnen aankopen.