Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Achtergrond

Red Dot Design Awards voor Valtra en BCK

De ‘Red Dot Design Awards’ voor 2017 zijn bekend gemaakt. Ieder jaar komen ook een aantal machines of installaties voor de land- en tuinbouw in aanmerking voor zo’n award die waardering uitspreekt voor het uiterlijk van een product of een deel daarvan.

The ‘Red Dot Design’ competitie wordt geïnitieerd door Design Centrum Nordrhein-Westfalen. Het lijkt overgoten met een commercieel sausje. Voor de land- en tuinbouw zitten er altijd weer een paar verrassingen tussen. Eerst wat minder verrassend is: In 2017 is er een eervolle vermelding voor de nieuwe Valtra N-serie. De SmartTouch-armconsole met aanraakscherm, die nu verkrijgbaar is op de S-serie en op vakbeurs Sima in Parijs werd geïntroduceerd, kreeg een award. De hardware van het aanraakscherm vind je ook op de nieuwe Massey Ferguson 8700-serie als DataTronic 5. In 2016 kreeg Valtra’s T-serie een award. Fendt sleepte er één in de wacht met de 1000-serie en John Deere met de 8000-serie zelfrijdende hakselaars.

Best of the best

Ook de Arbos Lovol 5130-trekker krijgt dit jaar een award. Maar echt mee doe je als je in de categorie ‘best of the best’ valt. Van de meer dan 5.500 aangemelde producten krijgen er in 102 zo’n award in 2017  Terwijl er 1.405 de ‘gewone’ award krijgen. Eervolle vermeldingen zijn er slechts 52, of je dat moet zien als troostprijs of een riem onder het hart, is moeilijk te zeggen.

BCK met koolstofvezel-spuitboom

Eén landbouwmachine haalde zo’n ‘best of the best’ award. Namelijk BCK met de PLA MAP3. BCK is Argentijns en de MAP3 is hun zelfrijdende spuit. Wie een waterdicht geheugen heeft kent BCK van de koolstofvezel-spuitboom. In 2013 toonde BCK de PLA MAP2 met koolstofvezel-spuitboom van 36 meter. Pas daarna toonden John Deere, Altek en Hardi daadwerkelijk koolstofvezel-spuitbomen. De MAP3 heeft een tank tussen 2.900 en 4.100 liter en uiteraard de koolstofvezel-spuitboom. De jury was onder meer onder de indruk van de betreedbare olie- en brandstoftanks en in de cabine van het panoramische zicht en, wellicht geïnspireerd door de Valtra-armconsole, door de armconsole waarop je vrijwel alle bedieningsinstrumenten vindt.

Meer awards

Ongetwijfeld krijgen meer land- en tuinbouwmachines een award of eervolle vermelding, maar nog niet alles is al te achterhalen. Op 3 juli vinden de officiele uitreikingen plaats. Voor het ‘netwerken’ hoef je er niet heen. Luxe producten gericht op de consument hebben de overhand in de ‘Red Dot-lijstjes’.

Gerelateerde artikelen