Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Zaaitechniek

Maiszaaien op hoge snelheid: 502 hectare in 24 uur

Landbouwmachinebouwer Vaderstad heeft een nieuw wereldrecord gevestigd. Met een Tempo zaaimachine en een Case IH-trekker werd op 11 en 12 april 502 hectare mais gezaaid in 24 uur. De snelheid lag razend hoog: de combinatie reed gemiddeld 20 km per uur.

Landbouwmachinebouwer Vaderstad heeft een nieuw wereldrecord gevestigd. Met een Tempo zaaimachine en een Case IH-trekker werd op 11 en 12 april in totaal 502 hectare mais gezaaid in 24 uur. De snelheid lag razend hoog: de combinatie reed gemiddeld 20 km per uur.

Het vorige record stond op 448,29 hectare in 24 uur en was sinds 2012 in handen van Horsch en Claas. Gebruikten deze bedrijven een 24-rijige zaaimachine, de Vaderstad Tempo L16 die het nieuwe record vestigde, is een 16-rijer. De zaaimachine werd getrokken door een Case IH Magnum CVX380.

Powershoot

Gedurende de 24 uur dat de combinatie aan werk was, werden twee percelen nabij het Hongaarse Enying ingezaaid met twee verschillende soorten maiszaad. Tegelijkertijd werd kunstmest en gewasbeschermingsmiddel toegediend. Ondanks de hoge rijsnelheid is de mais toch met grote precisie gezaaid, claimt Lars Thylen, productspecialist van Vaderstad. “Daar hebben we PowerShoot voor, een systeem waarbij het zaad onder druk in de zaaielementen wordt geblazen.” Of dat ook daadwerkelijk gewerkt heeft, zal de universiteit van Gödöllő de komende maanden bekijken.