Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Autonome John Deere 8R

De Deense John Deere dealer Semler Agro heeft in samenwerking met het Nederlandse Precision Makers een John Deere 8230R voorzien van autonome software en bewegingssensoren. Het is de grootste autonome trekker van Europa.

De Deense John Deere dealer Semler Agro heeft in samenwerking met het Nederlandse Precision Makers een John Deere 8320R voorzien van autonome software en bewegingssensoren. Het is de grootste autonome trekker van Europa.

In de fronthef van de trekker hangt een scanner die afhankelijk van de snelheid 20 tot 75 meter voor de trekker obstakels kan detecteren. Wanneer het obstakel niet aan de kant gaat mindert de trekker snelheid. Gaat het obstakel zelf aan de kant, dan versnelt de trekker weer. Mocht het obstakel niet zelf opzij gaan, dan stopt de trekker twee meter voor het object. Duurt het te lang voordat het object aan de kant gaat, dan stuurt de trekker een signaal naar de eigenaar en zet de motor uit.

De set is op dit moment alleen nog beschikbaar voor John Deere 8R AutoPowr modellen. Volgens Allard Martinet van Precision Makers is de volgende stap de John Deere 7R omdat deze veel overeenkomsten heeft met de 8R. De meer Europese 6R zal meer aanpassingen vragen. “Een dergelijke vorm van autonoom werken is toegestaan in Nederland”, aldus Martinet.

De kosten voor de set zijn afhankelijk van de gekozen software en het aantal sensoren. De standaarduitvoering kost 47.000 euro. Extra sensoren en scanners aan de zijkant van de trekker kosten 6.700 tot 10.000 euro. Martinet: “In Nederland is het nodig een stukje extra software aan te schaffen voor het steken op de kopakker, wat in andere landbouwgebieden in de wereld niet altijd nodig is.”

Niet de grootste

De 8320R is niet de grootste trekker die autonoom kan werken. Precision Makers heeft in het verleden al een aantal Fendt trekkers van een soortgelijke autonoom-set voorzien. In Australië is een Fendt 936 die zelfstandig zijn rondes op de akkers doet. Martinet: “De keuze om nu voor John Deere trekkers te kiezen is omdat de vraag naar autonome trekkers uit gebieden waar Fendt minder actief is steeds groter wordt.”

Gerelateerde artikelen