Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Zaaitechniek

Prijswinnende Bourgault is ‘smal’ op de weg

De 30,5 meter (100 foot) brede Bourgault Paralink 3420-zaaimachine is dit jaar tijdens de Henty Machinery Field Days in Australië uitgeroepen tot machine van het jaar. Vooral het inklap- en opvouwmechanisme heeft indruk op de jury gemaakt. Dat meldt Farming Ahead.

De zaaimachine van de Canadese machinefabrikant Bourgault heeft een aparte tankwagen voor zaad en kunstmest. Bijzonder is dat de machine is uitgerust met een opmerkelijk opvouwmechanisme. Dankzij dit systeem is de machine op de weg nog maar 5,4 meter (!) breed, juicht de jury. Ook wat hoogte betreft is er geen centje pijn: de machine is in de transportstand slechts 5 meter hoog, je hoeft je dus niet druk te maken over overhangende elektriciteitskabels. In- en uitvouwen van de machine neemt een kleine 4 minuten in beslag.

Tijdens het transport rijdt de machine als een wagentje op veertien wielen achter de trekker aan. Om problemen in krappe bochten te voorkomen, sturen de wielen mee. Eenmaal op het land worden de zaai-elementen aan beide kanten uitgeklapt. Vervolgens rijd je achteruit, waardoor de vleugels dwars op de rijrichting komen te staan. De gelauwerde machine kost 770.000 Australische dollar (492.000 euro).