Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Leeslijst

Elektronica

Plaatsspecifiek spuiten met Steketee IC-Spray

Machinebouwer Steketee uit Stad aan ’t Haringvliet (ZH) heeft een plaatsspecifieke spuitinrichting ontwikkeld. Met IC-Spray, zoals Steketee de vondst noemt, kan het middelengebruik met 90 procent omlaag, aldus de fabrikant.

Steketee monteert de techniek op de IC-Weeder, de schoffelmachine die dankzij camera’s akelig precies langs de cultuurplanten kan schoffelen, zowel in als tussen de rij. De precieze cameratechniek wordt nu ook gebruikt om de spuitdoppen aan te sturen. Door in de dopafmeting, werkingshoogte en spuitduur per dop te variëren, is het spuitoppervlak aan te passen aan de grootte van de cultuurplanten.

Schimmels

De spuittechniek wordt vooralsnog niet gebruikt om onkruiden die de schoffels laten staan chemisch te bestrijden, vertelt Jan-Jaap Struik van Steketee. “Op een bedrijf in Zwitserland worden de planten tijdens het schoffelen behandeld met een schimmelbestrijdingsmiddel. Maar je kunt de doppen ook anders plaatsen en er bijvoorbeeld vloeibare kunstmest mee toedienen of chemisch onkruid mee bestrijden.”

Vanaf volgend jaar gaat de machine ook in Nederland aan het werk.