Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Softstep-traplift werkt verrassend goed

De Softstep is een handig hulpmiddel dat de laatste trede van trekkercabine bij het uistappen verlaagt van 50 naar 25 cm. Dat is comfortabel en veilig, constateert het Duitse vakblad Profi.

De Softstep is een handig hulpmiddel dat de laatste trede van trekkercabine bij het uistappen verlaagt van 50 naar 25 cm. Dat is comfortabel en veilig, constateert het Duitse vakblad Profi.

Veel kwetsuren op het boerenbedrijf (verrekkingen van knie- en enkelbanden) ontstaan bij het op- en afstappen van de trekker. Om dergelijk letsel te voorkomen, heeft de Duitse firma Grifa de Softstep ontwikkeld. Bij het uitstappen zakt de onderste trede langzaam naar beneden en stopt op een comfortabele hoogte van 25 cm boven de grond. En het mooie is: nadat je bent ingestapt wordt de trede automatisch weer ingetrokken, zodat de bodemvrijheid niet wordt verkleind.

De Softstep werkt helemaal mechanisch, dus  zonder stroom, olie- of luchtdruk. Met een grote draaiknop stel je lift in op je gewicht. Stel je hem wat zwaarder af dan daalt de lift wat traag. Stel je hem te licht in, dan daalt de lift ietwat te snel.

Praktijktest

Het vakblad Profi testte de Softstep-traplift een halfjaar uit op een Claas Axion 820 uit 2010. De Softstep met vijf traptreden weegt 42,6 kg en liet zich eenvoudig en spanningsvrij monteren met imbusbouten. Vervolgens is het een kwestie van het juiste gewicht instellen. Daarbij ontbreekt een schaal. Bij het instappen is het belangrijk dat je in elk geval de derde trede niet overslaat. Door die trede namelijk te beroeren, trekt de onderste trede van de Softstep zich in bij het instappen.

De Softshift kost 1.800 euro exclusief btw. Dat lijkt pittig, maar de fabrikant wijst erop dat de Softstep van hoogwaardig materiaal is gemaakt en dat verschillende beroepsverenigingen de lift inmiddels subsidiëren.

Nadat de trekker in het voorjaar was schoongespoten met een hogedrukspuit, bewoog de lift wat langzaam naar beneden. Daarop heeft Grifa andere geleidingsbussen in de lift gemonteerd en was het probleem verholpen. Deze geleidingsbussen monteert het bedrijf nu standaard. De traplift werkte verder probleemloos.

Gerelateerde artikelen