Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

AgroIntelli met Robotti naar Nederland

De Deense fabrikant AgroIntelli wil voet aan de grond krijgen in Nederland met de autonome werktuigendrager Robotti. Dat zegt CCO Henrik Lynge Jacobsen tijdens de Smart Farming en Robotic dag van Abemec in Veghel. Er is inmiddels 1 machine in Nederland verkocht.

Welke Nederlandse partij de Robotti heeft gekocht is nog niet duidelijk. Wel laat Jacobsen doorschemeren dat het om een universiteit zou gaan. Inmiddels is er ook een Robotti verkocht in Tjsechië, België en twee exemplaren in thuisland Denemarken. Om zich op de Nederlandse markt voor autonome machines te begeven, is AgroIntelli op zoek naar een dealer. Jacobsen wil noch bevestigen noch ontkennen dat de komst naar de robotdag van Abemec daar iets mee te maken heeft. Een dealer is dus nog niet gevonden.

Elektrisch?

In 2016 introduceerde AgroIntelli de eerste Robotti op de Deense mechanisatiebeurs Agromek. Destijds ging het om een show-exemplaar zonder krachtbron. Twee jaar later, afgelopen november, pakte de fabrikant flink uit met een stand waarin liefst vijf Robotti’s te zien waren. Een ervan was elektrisch, maar dat is volgens Jacobsen nog toekomstmuziek.

Technische gegevens

Bij Abemec laat AgroIntelli de dieselvariant zien. Ten opzichte van het allereerste exemplaar is de Robotti vooral qua uiterlijk wat veranderd. De machine ziet er robuuster uit. De technische specificaties zijn hetzelfde gebleven. Dat betekent dat er een driecilinder Kubota-motor in ligt met een vermogen van 36 kW (50 pk). De vier wielen van de Robotti worden elk aangedreven door een hydraulische motor. Het voertuig heeft geen front- of achterhef, maar tilt de werktuigen tussen de twee paar wielen in. Hoewel de vierwieler zelf 600 kg weegt, heeft het een hefcapaciteit van 750 kg. Door het lage eigen gewicht wordt de bodemverdichting beperkt. De Robotti kost, exclusief werktuigen, 72.585 euro.

Gerelateerde artikelen