Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Transport

Trekker en overlaadwagen aansturen vanuit maaidorser

De trekker met de overlaadwagen zonder chauffeur aansturen vanuit de maaidorser. Dat kan met AutoCart, een technologie van de Amerikaanse startup Smart Ag. Dat meldt Profi International.

Graantelers in Noord-Amerika hebben de grootste moeite om personeel te vinden dat bereid is om een paar honderd uur per jaar met een overlaadwagen het graan van de maaidorser(s) naar de vrachtwagens te rijden. Het Amerikaanse bedrijf Smart Ag heeft de oplossing met de plug-and-play AutoCart-technologie. De radar- en cameratechnologie – opgebouwd op een trekker van John Deere – werd afgelopen herfst voor het eerst gedemonstreerd op de Farm Progress Show.

Met een tablet in de maaidorser stuur je de trekker aan. Je voert er de perceelsgrenzen in en je geeft aan op welk punt van het perceel de overlaadwagen het graan in de vrachtwagen moet lossen. Vervolgens kan de trekker zelfstandig tussen de maaidorser en het lospunt rijden, zonder dat de trekker over het nog te oogsten gewas rijdt. Eenmaal naast de maaidorser, kan de chauffeur de rijsnelheid van de trekker aanpassen aan die van de maaidorser en de trekker nog wat manoeuvreren om te voorkomen dat het graan over de zijwand gutst. Nadat de tank van de maaidorser leeg is, keert de trekker met de overlaadwagen automatisch terug naar het lospunt.

Noodstop

Uit het oogpunt van veiligheid is de trekker verder uitgerust met een noodstop op de cabinetrap. Daarnaast heeft iedereen die op het perceel is nog een afstandsbediening bij zich waarmee zij de trekker altijd kunnen stopzetten.

AutoCart kost omgerekend tussen 31.000 en 35.500 euro. Dat is inclusief alle soft- en hardware-aanpassingen aan de trekker en veiligheidsvoerzieningen. Met de technologie moet het in de toekomst ook mogelijk zijn om grondbewerkingsklussen vanuit een ander voertuig uit te voeren, aldus het bedrijf. (Profi International)

Gerelateerde artikelen