Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

JCB zet snelheidsrecord met Fastrac: 166,7 km/h

De Engelse machinebouwer JCB heeft gisteren een snelheidsrecord verbroken met een aangepaste JCB Fastrac. De trekker reed 103,6 mijl per uur. Omgerekend is dat 166,7 kilometer per uur.

De Engelse machinebouwer JCB heeft gisteren (donderdag 20 juni) een snelheidsrecord verbroken met een aangepaste JCB Fastrac. De trekker reed 103,6 mijl per uur. Omgerekend is dat 166,7 kilometer per uur. Het vorige, niet officiële, snelheidsrecord werd in maart 2019 door het televisieprogramma Top Gear behaald. Zij reden met de 500 pk sterke Track-Tor 87,2 mijl per uur (140,33 km/h). De programmamakers verbraken het snelheidsrecord dat de Finse trekkerbouwer Valtra neerzette in april 2015. Met een gemodificeerde Valtra T234 haalde de fabrikant een snelheid van 130 km/h. Vooralsnog houdt JCB het er op dat hun trekker in ieder geval een Brits record heeft gezet.
(Tekst loopt door onder de foto)
De aangepaste JCB Fastrac waar de fabrikant donderdag een snelheidsrecord mee haalde. (Foto: Facebook – Nigel Chell)

Williams

Ontwerpers van Williams Advanced Engineering – ondermeer bekend van het Formule 1 team – namen de trekker onderhanden. Zij namen de aerodynamica van de trekker voor hun rekening. De trekker werd lichter, verlaagd en er werden spoilers gemonteerd. BKT leverde de banden. Hoewel de trekker gebaseerd is op een standaard Fastrac, paste JCB veel aan. Zo verving het de Agco dieselmotor voor een eigen 7,2 liter, 6 cilinder DieselMax krachtbron. Hij levert maximaal 1.000 pk en 2.500 Nm koppel.

Guy Martin

De Engelse televisiepresentator, monteur en motorcoureur Guy Martin bestuurde de JCB Fastrac op het asfalt van Elvington Airfield, bij de plaats York. Martin heeft al meerdere snelheidsrecords op zijn naam staan. Hij haalde in een slee een wereldrecordsnelheid van 134,68 km/h en deed hetzelfde in een zeepkist. Daarmee reed hij 137,78 km/h.
(Tekst loopt door onder de foto)
Gary Martin, een Engelse tv-persoonlijkheid en coureur, bestuurde de Fastrac.

De collega’s van het Engelse landbouwtijdschrijft Farmers Guardian maakten voor hun Facebook-pagina twee video’s. Een van de recordpoging en een van het moment waarop de coureur uitstapt. tekst update 21-06 11:30

Gerelateerde artikelen