Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bedrijven

Zes robots in finale Robotic Challenge BayWa

De finalisten van de eerste Robotic Challenge, georganiseerd door BayWa en RWA Raiffeisen Ware Austria, zijn bekend. Bij de shortlist van zes fabrikanten horen onder meer de Cerescon aspergeoogstmachine en de Etarob van de Universiteit van Aken.

BayWa en RWA Raiffeisen Ware Autria hebben het Agro Innovation Lab (AIL) opgericht. Onder die naam organiseren de bedrijven de eerste Robotic Challenge. Het doel van de challenge is de machines in sneltreinvaart klaar te maken voor de praktijk. Uit 650 startups afkomstig uit meer dan 60 landen heeft de AIL een shortlist van zes kanshebbers geselecteerd.

Cerescon Sparter

Onder de zes finalisten bevindt zich de Nederlandse aspergeoogstrobot van Cerescon, de Sparter. In mei 2018 ontving Cerescon 1,5 miljoen euro subsidie. Die subsidie maakte onderdeel uit van Horizon 2020. Destijds werd gemeld dat de subsidie gebruikt zou worden voor de marktintroductie van de Sparter, waarvoor vanaf juli 2018 twee jaar is ingepland.

Etarob

De Etarob, waar vakblad LandbouwMechanisatie tijdens de Zomertour nog een bezoek aan bracht, wordt gebouwd door de Universiteit van Aken. De robot gaat onkruid te lijf. De stroom die daarvoor nodig is wordt met de onboard generator opgewekt. Een camerasysteem leest het staande gewas. Met software wordt bepaald welke planten geëlektrificeerd worden en welke behouden moeten blijven.

De andere vier machines die de lijst van zes compleet maken zijn:

  • Robotti AgroIntelli (Denemarken)
  • Deepfield Robotics (Duitsland)
  • Saga Robotics (Noorwegen)
  • Tensorfield (Amerika, Hong Kong)

Gerelateerde artikelen