Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Premium

Fendt’s nieuwe cabine-interieur: hypermodern en comfortabel

De Duitse trekkerbouwer Fendt toonde afgelopen week tijdens een persbijeenkomst in Marktoberdorf de nieuwe cabine-inrichting van toekomstige trekkerseries. Een reeks vrij te programmeren knoppen in de armleuning en eveneens vrij in te delen velden op schermen vormen het middelpunt.

De Duitse trekkerbouwer Fendt toonde afgelopen week tijdens een persbijeenkomst in Marktoberdorf de nieuwe cabine-inrichting van toekomstige trekkerseries. Een reeks vrij te programmeren knoppen in de armleuning en eveneens vrij in te delen velden op schermen vormen het middelpunt.

Deze Fendt One cabine-inrichting zal als eerste op de nieuwe 314 Profi en ProfiPlus trekkers en in de trekkers uit de 700 Profi-serie te vinden zijn. Het idee achter Fendt One is dat de informatie die je op de monitoren in de trekker ziet, ook zichtbaar is op de computer in kantoor of op een tablet. Op die manier is het mogelijk om in het kantoor een nieuwe opdracht te maken, die bestaat uit de taak, de machine en de chauffeur. Die sla je op waarna hij direct beschikbaar is voor de chauffeurs. Zowel op de thuiscomputer als in de trekker heeft de informatie op de schermen dezelfde look-and-feel. Op het scherm is gps-informatie en het gps besturingssysteem Fendt Guide Sync zichtbaar, net als de Task Manager waarin je alle taken terug kunt vinden. Fendt One werkt samen met Agrirouter zodat je data kunt delen met bijvoorbeeld loonwerkers of met machines van een ander merk.

Tablet als dashboard

Met Fendt One geeft de trekkerbouwer de bestuurder een hele nieuwe, hypermoderne, maar nog steeds zeer vertrouwde werkplek. De hele cabine-inrichting van de trekker ging op de schop. Dat begint al bij het dashboard. Echte klokken, bijvoorbeeld voor de snelheid, toerental of tankinhoud zijn niet meer te zien. Daarvoor in de plaats is een 9 inch tablet-achtig scherm gemonteerd. Het kan de informatie digitaal weergeven. En als je het toerental of de rijsnelheid het liefst terugziet in een klokvorm, dan kan dat ook. Met een draaiknop in de rechterarmleuning van de trekker, zoals we die ook uit personenauto’s kennen, kun je de informatie die op het scherm wordt weergegeven aanpassen. Naast de trekker- en motorinformatie kun je zo bijvoorbeeld ook het gps-scherm weergeven. Het dashboardscherm is slechts een van de drie schermen in de cabine. Een andere, een 12 inch scherm, is te vinden aan de voorkant van de armleuning en een derde – eveneens 12 inch – aan de rechterkant van de bestuurder in de dakrand. Op de beide touchscreens zijn zes velden geheel vrij te programmeren. Dat kan een veld met motorgegevens zijn, maar ook een voor hydrauliek, isobus machines of een externe camera. En natuurlijk kun je een groot veld weergeven waarop het gps-scherm te zien is. Het scherm in de dakrand kun je ook naar boven duwen, zodat alleen de informatie in de onderste balk zichtbaar is. Dan kun je bijvoorbeeld nog steeds de airconditioning of de radio bedienen.

Het is niet mogelijk om apps van derden op het scherm te gebruiken of toe te voegen. Het door Fendt ontworpen besturingssysteem staat dat niet toe. De Fendt-ingenieurs willen niet dat derden inbreuk zouden kunnen maken op de trekker waardoor de veiligheid in het gedrang zou komen. Wie het weer of nieuws wil volgen zal dus een tablet in de cabine moeten hangen.

Vrij programmeerbaar

Fendt vernieuwde ook de joystick, of rijhendel zo je wilt. Deze hendel is wat lomper geworden dan voorheen het geval was, maar laat zich wel gemakkelijker bedienen. De joystick heeft beduidend meer drukknoppen dan de huidige versie. In de basis van de hendel zijn twee rijen van vier knoppen te vinden waarmee je standaard motorfuncties bedient. Je kunt de knoppen op de joystick maar ook die voor de hendel, middels het scherm toewijzen aan verschillende functies. Zodra je dat doet, verandert een led-balkje in de knop van kleur. Oranje voor een transmissiefuncties, wit voor algemene trekkerfuncties en blauw voor hydrauliekfuncties. In totaal zijn 44 knoppen vrij te programmeren. Ben je de weg kwijt en weet je niet meer precies welke functie je onder welke knop geprogrammeert had? Dan zijn met een druk op de knop de standaard Fendt-instellingen weer op te roepen. En dan is er ook nog een nieuwe zogenoemde 3L joystick, waarmee je tot 27 functies kunt bedienen. Je kunt er de voorlader mee bedienen, maar ook gebruiken voor het bedienen van een isobus werktuig, of andere trekkerfuncties. Zo is er ook een knop op de hendel te vinden, waarmee je de trekker van rijrichting verandert.

Subwoofers

In de armleuning vindt je flippers voor de elektrisch bediende hydrauliekventielen. Er zijn draaiknoppen voor de bediening van de hefhoogte en er zijn nu ook flippers voor het dalen en heffen van de hefinrichting. Zowel voor de fronthef als de hef achterop de treker.
De nieuwe cabine is net als de nieuwe 900 Vario trekkers voorzien van een 4.1 soundsysteem inclusief subwoofers. Daar komt nog bij dat in de dakrand acht microfoons zijn gemonteerd. Niet alleen boven de voorruit, maar ook aan de rechter zijkant van de cabine en zelfs boen de achterruit. Op die manier moet een telefoongesprek altijd goed te voeren zijn. Op de radio kun je luisteren naar AM en FM zenders, maar ook naar de digitale DAB+ stations. En natuurlijk kun je de eigen telefoon via USB, de Aux-in of via Bluetooth met het geluidssysteem verbinden.

Leverbaar in 2020

Wie geïnteresseerd is in het nieuwe cabineconcept moet nog even wachten. Fendt is namelijk nog niet helemaal klaar met de ontwikkeling van de 314 Vario en het cabineconcept. Vanaf november – na Agritechnica – kun je een 314 Vario met het nieuwe cabine interieur wel bestellen, maar ze worden pas in het voorjaar van 2020 uitgeleverd. En dan nog niet eens in Nederland of België. Als eerste is de Fendt One cabine-inrichting namelijk te koop in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Later, als de vertalingen van het systeem klaar zijn, volgen andere landen. Een trekker uit de 700-serie met het nieuwe interieur is in het najaar van 2020 leverbaar.

Gerelateerde artikelen