Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Foto

VIDEO: De nieuwe John Deere 8RX

Geen banden, maar standaard vier rupsen: de John Deere 8RX. Op Agritechnica gepresenteerd en vorige week te zien op AgroTechniek Assen. LandbouwMechanisatie reed een rondje op de 8RX met het meeste vermogen: 301 kW (410 pk).

De 8RX is er in vier modellen van 227 tot 301 kW (310 tot 410 pk). Dat vermogen is bij de 8RX-serie gelijk aan de typeaanduiding. Standaard zijn de trekkers voorzien van een e23-powershifttransmissie. Bij de twee kleinste modellen kun je ook nog kiezen voor een 16/5-powershiftbak. En de 8RX410 waar we mee reden heeft het niet, maar bij de andere drie modellen kun je ook kiezen voor een traploze IVT-transmissie. De maximale rijsnelheid is 40 km/h.

Spoorbreedtes tot 304,8 cm

John Deere heeft de trekker voorzien van een standaard frame. De as is nieuw en is speciaal ontwikkeld om spoorbreedtes tot 304,8 meter aan te kunnen. De rupsen zijn te krijgen met breedtes van 45,7 en 60,9 cm (vooras). Op de achteras komt daar nog een breedte bij: 76,2 cm.  Volgens de fabrikant blijf je met elke rupsbreedte binnen een breedte van 3 meter – uiteraard niet bij een spoorbreedte van 3 meter. En wie denkt dat je die rupsen kunt omwisselen voor banden, komt bedrogen uit. De trekker is zodanig geprepareerd voor rupsen, dat de montage van banden niet mogelijk is.

Design

Hoekige spiegels, een ander stuur, een hoekige cabine en een strak interieur. Voor het design heeft John Deere de ontwerpers van BMW Designwork in Californië in de arm genomen. En dat is te zien. Onder meer aan het dak van de cabine en de karakteristieke spiegels. Ook de motorkap zie je wel wat terug van BMW-invloeden. De cabine is merkbaar groter dan die van de voorgangers.

Het interieur van de cabine is ook aangepakt. Hoewel het grootste deel nog uit kunststof bestaat, doet het minder plastic-achtig aan. Er is meer ruimte, omdat de airco is verplaatst van het dak naar een plek onder de stoel. Dat resulteert in een centimeter of 5 meer hoofdruimte. De stoel is, in de meest luxe variant, voorzien van leren bekleding. En prettig: er is een massagefunctie. Rechts naast de stoel kun je kiezen of je de massage van de rug wilt of toch liever van het zitvlak.

Naast de leren bekleding en de massagefunctie zijn er meer opties: elektronische verstelbaarheid, stoelverwarming en -ventilatie, telefoon integreren in het geluidssysteem, zes luidsprekers, een subwoofer die op standje ‘uit-de-stoel-trillen’ blijkt te kunnen, een DAB+-radio en een leren stuur. Al deze luxe opties maken deel uit van uitrustingspakket Ultimate. De wat minder luxe pakketten heten Select en Premium.

De lichtpakketten zijn gekoppeld aan de uitrustingspakketten. Kies je voor Ultimate, dan krijgt de trekker 22 ledwerklampen en acht gewone ledlampen. Daarmee krijgt de bestuurder rondom de trekker verlichting. Kleine tip: schakel niet alle lampen aan als de trekker in een showroom, van in dit geval Groenoord, staat. Medewerkers zouden verblind worden achter hun bureau… Ook onderdeel van het Ultimate-pakket zijn de elektrisch verstelbare, uitschuifbare en verwarmde spiegels. En het beeld van de camera aan de achterzijde van de trekker komt automatisch op je scherm in de cabine. Dat is handig, en veilig, bij het aankoppelen van werktuigen.

Rijcomfort

Hoewel je op de rupstrekker het nodige trillen verwacht tijdens het rijden op de weg, valt dat mee, met dank aan de standaard geveerde cabine en de optionele active seat. Het zicht rondom is prima, al missen zoals bij meer forse trekkers ook op de 8RX twee ruitenwissertjes aan de onderzijde van de voorruit. De rechterruit is ook voorzien van een ruitenwisser en heeft zonnewering. De stoel kun je ter bevordering van het zicht op de werkzaamheden zo’n 20 graden naar rechts draaien. En dan wordt weer eens duidelijk dat de trekker in Amerika wordt gebouwd. Want net als bij een rechte stand van de stoel, heb je als bestuurder bij een gedraaide stand ook de beschikking over voetsteunen. Met een beetje fantasie waan je je op een Harley Davidson.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Gps

De gps-ontvanger, een Starfire 6000, is geïntegreerd in het dak. De ontvanger is daardoor een minder makkelijke prooi voor dieven, aldus John Deere. Je kunt ervoor kiezen om alle gegevens waaronder trekkerfuncties, gps en isobus, in één scherm weer te geven. Dat scherm kun je naar wens indelen. Wil je meer overzicht, dan kun je rechts voor je een tweede scherm installeren. Op dat scherm, die draait op dezelfde computer als het hoofdscherm, zou je je gps kunnen laten weergeven.

De 8RX410 met een e23-powershifttransmissie, die we kennen van de 7R, 8R, and 8RT, rijdt prima. Het blijft een versnellingsbak, dus de overgangen van 15 procent tussen de 23 stappen vooruit blijf je voelen. Daar verandert de zogeheten Full Auto Mode niets aan. In de modus kan de bestuurder de maximale snelheden voor- en achteruit instellen, naar gelang de werkzaamheden.

De John Deere 8RX is rond juli 2020 leverbaar.

Bekijk de impressie van de John Deere 8RX410.

Gerelateerde artikelen