Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Werktuigenbezit neemt af bij gebruik moderne technieken

Het gebruik van kunstmatige intelligentie en autonoom werkende voertuigen leidt tot grote veranderingen in de landbouwmachinewereld. Boeren zullen veel vaker kiezen voor huur- en leaseconstructies en minder voor het bezit ervan.

Dat schrijft Farm Journal. Het Amerikaanse vakblad wijdde in december het tweedaags evenement AgTechExpo aan de landbouwtechnologie van morgen en de gevolgen die dat zal hebben voor de sector.

Eén van de sprekers op het evenement was digitaal specialist John Fulton van de Ohio State University. Voor het goed functioneren van autonoom werkende machines (die zelf keuzes maken op basis van verzamende of ingevoerde gegevens en big data) is het volgens hem noodzakelijk dat de machines kunnen beschikken over de laatste updates. Gevolg hiervan is dat telers steeds minder zullen investeren in machinebezit. “Ze zullen die werktuigen waarschijnlijk meer gaan leasen of ze zullen maatwerk inhuren. Vergelijk het met je mobiele telefoon. Die moet je om de paar jaar vervangen omdat de mogelijkheden van de toestellen voortdurend verbeteren.”

Mindset

Het verhaal van Fulton wordt bevestigd door techniekconsulent Kevin Monk van The Monk Approach. “Het vraagt om een andere mindset van boeren. Maar als dat gebeurt, is de teler niet meer bang dat hij afhankelijk is van derden om zijn werk naar behoren uit te voeren.” Daarbij komt volgens Monk dat de kosten voor het gebruik van een werktuig vaak lager zijn dan die van het bezit ervan. Dat geldt zeker voor machines die je maar een korte periode van het jaar kunt gebruiken.

Wanneer verwacht Monk dat zelflerende, autonome werktuigen op grote schaal hun intrede zullen doen? “Dat gaat sneller dan je denkt. Inmiddels zijn we de introductiefase al voorbij. Ik denk dat het geen vijf jaar meer duurt voordat deze techniek massaal wordt geadopteerd.”

Gerelateerde artikelen