Grondbewerking
Wie niet wil ploegen komt uit bij een spitmachine
Wie niet meer wil ploegen of werkzaamheden wil combineren komt al snel uit bij een spitmachine. LandbouwMechanisatie zette een aantal 3 meter brede spitmachines op een rij.
Spitmachines kun je indelen in twee varianten: krukas- en roterende spitmachines. Beide hebben een eigen werkingsprincipe en verschillende voor- en nadelen. In het overzicht in de nieuwste uitgave van vakblad LandbouwMechanisatie zijn machines opgenomen met een werkbreedte van 3 meter.
Krukasspitmachines worden alleen ingezet op de zwaardere (klei-)gronden. Op zandgrond zou een krukasspitmachine alleen kuilen graven – van spitten is geen sprake. De krukasspitmachines danken hun naam aan het werkingsprincipe: de aftakas van de trekker drijft een krukas aan. De spaden aan de ‘krukken’ zetten de excentrische beweging om in een spittende beweging. De beweging bootst het spitten met de hand na.
Per rondgang van de krukas steekt elke spade een blok grond af en gooit die naar achteren. Bij een rijsnelheid van 2,5 km/h en 147 toeren van de krukas is de haplengte van elk blok zo’n 28 cm. Kies je voor een hoger toerental of een lagere rijsnelheid dan zal het spitresultaat fijner zijn.
In de nieuwste uitgave van vakblad LandbouwMechanisatie lees je alles over krukasspitters en rotorspitmachines. Verder vind je in het blad een overzicht met van beide varianten 4 machines met informatie over onder meer afmetingen, benodigd vermogen, brutoprijzen en importeurs.