Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Transport

Trekkers mogen nog een jaar over Zeelandbrug

Landbouwtrekkers en machines mogen ook in 2020 nog over de Zeelandbrug rijden. En net zoals de afgelopen jaren, mag dat alleen onder begeleiding en in colonne. Dat schrijft loonwerkersorganisatie Cumela.

In de toekomst, maar wanneer dat is is nog niet duidelijk, zal het landbouwverkeer over de Oosterscheldekering moeten rijden. Er wordt namelijk gewerkt aan een snelheidsverlaging voor de weg over Oosterscheldekering. Alle verkeer zou er dan 80 kilometer per uur mogen rijden. Dat zou nog dit jaar het geval moeten zijn. Later moeten er passeerstroken bij komen. Maar zover is het nog niet. Tot die tijd blijft de Zeelandbrug dan ook open voor het landbouwverkeer.

Wil je de brug over, dan moet je dat uiterlijk vier uur van te voren melden. Landbouworganisatie ZLTO is daar blij mee, omdat je zo beter op het weer kunt inspelen.

Kosten stijgen

In 2019 zijn 189 landbouwvoertuigen over de Zeelandbrug gereden. Daarvan reden er 151 in colonne. Dat is iets minder dan in 2018. Toen reden er 160 landbouwmachines over de brug en 131 in konvooi. Toch stijgen de kosten van onder meer de begeleiding jaarlijks. In 2019 was dat ruim 30.000 euro. In 2018 was dat nog 24.000 euro. En voor 2020 worden de kosten ingeschat op 35.000 euro.