Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Rotink-bok stuurt werktuig zijwaarts bij

Rotink Mechanisatie uit Ossenzijl en Emmeloord heeft een sideshift-bok ontwikkeld. De bok vormt de koppeling tussen de trekker en het werktuig. Dankzij een hydraulische cilinder kan het werktuig ongeveer 12 cm zijwaarts bewegen ten opzichte van de trekker.

De bok kun je handmatig bedienen, maar kan ook via gps of cameratechniek worden aangestuurd. Vooral in combinatie met een gps-stuursysteem is de bok volgens John Rotink, eigenaar van Rotink Mechanisatie, interessant. “Als je met de trekker niet helemaal recht voor de AB-lijn staat, dan wil de trekker in het begin van de rij nog weleens zoeken. De sideshift-bok compenseert deze bewegingen, waardoor de rij direct recht is”, vertelt Rotink. Volgens de fabrikant kun je op ongeveer 1 cm nauwkeurig in de rij werken.

Prijs

De bok kost 5.500 tot 6.000 euro exclusief btw. “De prijs is afhankelijk van de manier waarop je de bok hydraulisch gaat aansturen. Dit kan onder meer via een standaard tandwielpomp of een loadsensing-systeem”, benadrukt Rotink. Om de bok veilig weg te zetten, heeft Rotink een bijpassend frame ontwikkeld.

Gerelateerde artikelen